Sådan finder du hjælp til havearbejde og andre småjobs

Det traditionelle danske arbejdsmarked med sine kollektive aftaler og ideologiske holdninger er i opløsning. Denne proces er ikke styret af politiske kræfter men først og fremmest af tidsånden. En diffus strømning som påvirkes af mange, men styres af ingen. I mere end 100 år har den danske model fungeret så godt, at vores lille flække er blevet til et af verdens rigeste lande. Så hvorfor smide noget ud som har fungeret så godt til alles fordel?

Pointen er netop: det har fungeret. Men verden har også forandret sig ganske voldsomt i samme periode. Og de traditionelle modeller, hvis oprindelse stammer fra slutningen af det 19. århundrede, kan simpelthen ikke klare udfordringerne fra det 21. århundrede.

At være husejer betyder ikke rigdom

I den tid den danske model har formet sig, var der kun få husejere. At eje fast ejendom var ensbetydende med at være rig. Sådan er det ikke længere. I dag ejer folk fra alle samfundslag huse. Og selv om de på papir er millionærer betyder det ikke, at de har penge mellem hænderne.

At eje et hus medfører et stort ansvar. Huset skal vedligeholdes, og det koster penge.

Men de færreste husejere i dag har råd til at ansætte håndværkere til alle de opgaver et hus kræver. De kan heller ikke bruge deres egen tid, fordi der skal de arbejde og tjene pengene til livets fornødenheder.

Her kan man godt sige at den danske model har sejret sig ihjel. Igennem dekader af faglig kamp er lønningerne for håndværkere i dag så høje, at de fleste håndværkere nu kan eje deres boliger. Til gengæld har de ikke råd til at ansætte en kollega til overenskomstmæssige vilkår.

Et smugkig i fremtidens arbejdsmarked

Måske er platforme som jobbi.dk løsningen? De er i hvert fald en del af fremtiden. Der kan du finde hjælp til havearbejdet og andre småjobs, uden at det driver dig fra netop hus og have. Folk der har brug for at tjene lidt ekstra, tilbyder deres service for billige penge. Hvor og i hvilken omfang de vil betale skat af deres indkomster, behøver du ikke bekymre dig om. De er sådan set selvstændige, uden at være erhvervsdrivende.

Fordelen for dig er, at du får billig arbejdskraft, uden at skulle tage et ansvar. Fordelen for dem, der sælger deres arbejdskraft er, at de tjener lidt ekstra.                                                                                                     

Nye problemer kræver nye løsninger

Hvordan vil fremtidens arbejdsmarked så se ud? Det er der næppe nogen, som kan give et entydigt og præcist svar på. Men den danske model vil med stor sandsynlighed ikke overleve i sin nuværende form. Det skønnes eksempelvis at automatisering vil tage 40% af alle jobs. Samtidigt er der politikere, der mener, at alle skal arbejde mere i fremtiden. Det lyder uden tvivl absurd for mange. Men man behøver egentlig gå forfærdelig lang tid tilbage, før det faktisk var tilfældet, at folk arbejdede væsentlig mere, end de gør i dag. Så hvem ved, hvad fremtiden vil bringe?

Er den nye såkaldte deleøkonomi svaret? Måske, måske ikke. Det er nok for tidligt at kunne svare entydigt ja eller nej til dette spørgsmål. Men sikkert er det, at deleøkonomien rammer noget i tidens ånd og vores trang til selv at kunne være med til at planlægge hvordan både vores fritids- og arbejdsliv skal udforme sig og hvor stor indflydelse og prioritet de forskellige ting, skal have i vores hverdag. Samtidig giver deleøkonomien dem, som har tid i overskud mulighed for at få en ekstra indkomst, mens dem som savner tid i hverdagen, kan få hjælp det der typisk vil blive betragtet, som en fair og fornuftig pris.

Disclaimer

Add a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *